Клас F5-E

F5-Е (один метр) – міжнародний клас НАВІГА. Найбільша довжина моделі  1000 мм, матеріал для виготовлення корпусу будь-який, окрім вуглепластика та кевлару. Вага балласту з кілем 2200-2500 гр, найменша вага лодки в сборі 4000 г. Моделі мають в своєму арсеналі три комплекти вітрил за встановленими розмірами. Цей клас (та його майже повний аналог – клас IOM міжнародної асоціації радіокерованих яхт IRSA) є найбільш розповсюдженим у світі. Кращі моделі настільки близькі одна до одної за швидкістю та керованістю, що можна вважати їх майже монотипами з різницею тільки в тонких налаштуваннях. 

Кращими моделями цього класу в світі наразі вважаються проекти Britpop (Бред Гібсон, Англія), Kantun S, Kantun 2 (Звонко Єлачіч, Хорватія), Fraktal (Грехем Банток, Англія), Sedici (Джованні Чекареллі, Італія) , V8, V9, V10, V11 (Ян Вікерс, Нова Зеландія). Але й кращі проекти наших вітчизняних конструкторів Петра Нечаєва та Сергія Огієнка з Андрієм Ковалем мало чим поступаються таким світовим лідерам та змагаються з ними на одному рівні.

На міжнародних змаганнях цього класу наші спортсмени часто опиняються в десятці найкращих. Найкращими ж результатами в цьому класі вважаються:

Чемпіонат світу НАВІГА 2005. 6 місце Андрія Каданцева (з 24)

Чемпіонат світу НАВІГА 2015. 5 місце Тімура Кішубаєва, 9 місце Олега Нечаєва, 10 місце Ігора Нечаєва (з 25)

Чемпіонат світу НАВІГА 2019. 10 місце Тімура Кішубаєва, 11 місце Андрія Каданцева (з 37)